Köpa – att tänka på

  1. Föreslå att ni använder er av tjänsten Payson eller Internetgirot om du är osäker på affärstransaktionen, oftast brukar affären gå till så att man förskottsbetalar till säljarens bankkonto. Jag skulle aldrig förskottsbetala mer pengar än jag faktiskt har råd att bli av med.
  2. Läs gärna säljarens personliga meddelande på informationssidan som alla användare på Tradera har och kolla omdömen som skrivits av tidigare köpare samt betyget som rankas från 1 till 5 där 5 är bäst. Det kan ge dig en hint om seriositeten hos säljaren. Använder säljaren rimliga fraktpriser? Levererar säljaren i tid? Och kanske annat man undrar över. Nya säljare ska självklart också ges en chans, kanske har de bra betyg som köpare, det brukar tyda på att de även har egenskapen av en bra säljare.
  3. För dig som är allergiker brukar det nästan alltid stå i annonsen om djur eller rökare funnits i samma hem som varan, annars maila och fråga.
  4. Är du osäker på ett objekt, kontakta säljaren och ställ frågor INNAN du budar (alla bud är bindande), be även om fler bilder om det skulle vara aktuellt.
  5. För att buda på varor kan man använda sig av olika taktiker, om du verkligen vill ha ett objekt kan du lägga in objektet för bevakning för att sen bli påmind om när auktionen är på väg att sluta. Du kan då gå in och lägga bud i sista minuten, och på så vis sniper-ta varan. Tänk på att det ibland kan bli rejäla höjningar av priset när en auktion håller på att avslutas. Anger du maxbud är det alltså det pris du högst kan tänka dig att betala för objektet, Tradera budar själv upp till högsta bud så det är inget du behöver tänka på.
  6. För att hitta intressanta objekt kan du använda dig av de olika sökningarna på Tradera. Om du till exempel är en kvinna som letar ett par nya byxor och har storlek 38, gå in i kategorin Kläder -> Damkläder -> Byxor -> 38/40 och sök bland de objekten. Eller välj Traderas förvalda sökningar när du befinner dig i kategorin du är intresserad av, till exempel Max en tia och sortera efter auktioner som snart avslutas för att göra fynd för några kronor.
  7. Du kan också lägga in bevakningar på produkter som för tillfället inte auktioneras ut och få mail om när någon lägger upp en vara du är intresserad av.



Sälja – att tänka på

Vi människor ackumulerar så mycket skit i våra garderober och förråd som aldrig kommer till användning men som kanske kan ha ett användningsområde för någon annan. Att sälja sina begagnade grejer och sen investera i nya eller andra begagnade grejer är ett smart sätt att inte gå så mycket minus. Det är även miljövänligt då konsumtionen av nya varor minskar och gammalt kommer till nytta.

  1. Det första du kan göra är att använda sökningen för att söka bland avslutade auktioner och se vad liknande objekt sålts för tidigare. Kolla utropspris, beskrivning och slutpris och försök utröna varför den ena auktionen gick bättre än den andra, kanske hade säljaren bättre bilder eller presenterade objektet på ett smakfullt sätt. Inspireras!
  2. Ta bra bilder på ditt objekt, akta dig för fläckar från kameran och fotografera gärna i naturligt ljus så att det blir så skarpt som möjligt. Tänk på att använda högupplösta bilder. Välj den bästa bilden som förstabild eftersom det är den som kommer visas i objektslistorna.
  3. Ange mått och storlekar på objekten och beskriv den så noggrannt du kan. Ibland kan det vara bra att visa proportioner med en tändsticksask till exempel.
  4. Lägg ut annonserna så att de avslutas när folk är vakna och sitter vid datorn. En bra riktlinje är efter kl 17 då folk kommit från jobbet och innan kl 21 när folk börjar lägga barnen osv. Avsluta gärna auktionerna en lördag eller söndag då folk vanligtvis är helt lediga. Håll även koll på vilka program som visas på TV så att inte auktionen slutar precis samtidigt som ett populärt tv-program är på.
  5. Var tålmodig och använd dig utav funktionen att låta auktionerna ligga ute så länge som möjligt, max 14 dagar för att man inte ska behöva betala extra. Lägger du dessutom ut ditt objekt för 1 kr betalar du inga avgifter alls.
  6. Ibland kanske man vill ha mer för sin vara men försök att förstå din varas marknadsvärde och sätt ett rimligt utropspris, inte vad du köpte den för eller vad den är värd för dig.
  7. Berätta alltid varför du säljer varan så att ingen tror att det är något fel på den även om den till exempel skulle ha ett lågt utropspris.
  8. Om din vara har några defekter, var överärlig med dessa då det tas som seriöst och kan få dina saker sålda till ett bra pris trots fel. Försök aldrig mygla, det tjänar ingen på i längden och du riskerar bara att få dåliga omdömen.
  9. Svara snabbt på mailfrågor.
  10. Strunta i reservationspris, det är bara irriterande med reservationspris som är högre än utropspriset.
  11. Får du inte varan såld, försök utröna varför. Passa dig för starta om auktion två gånger vid osålt objekt-rutan som är ikryssad per default när man lägger upp en annons eftersom det kan kosta extra pengar i onödan. Vänta istället någon månad för att se om intresset för varan ökat, att annonsera ut den igen på en gång kan vara bortslösat.
  12. Spara varor som är helt fel för årstiden tills de blir eftersökta. Den där pälsen som du haft på vinden i flera år passar bättre att annonsera ut när det närmar sig vinter.

Ja, det var väl allt jag kunde komma på. Har ni några övriga tips så kommentera gärna nedan.